Zehirli balık uyarısı! Değdiği an hastanelik ediyor

Trakonya Balığı Popülasyonu Artış Gösteriyor

Balon ve aslan balıklarının popülasyonunun arttığı Akdeniz’de, su sıcaklığının yükselmesi nedeniyle trakonya balığı da kıyıya yakın yerlerde avlanmaya başladı.

Akdeniz’in tehlikeli türleri arasında yer alan trakonya balığı, 4 farklı cinsi bulunmaktadır ve balık avlamak için kendini kuma gömme özelliğine sahiptir.

En tehlikeli türü ‘varsam’ olan trakonya balığı, zehirli dikenlerinin yer aldığı sırt yüzgeçlerini açarak avını beklemektedir. Denize girenler farkında olmadan bu balığın zehirli dikenlerine maruz kalabilirler.

‘DEĞDİĞİ AN HASTANELİK EDER’

Akdeniz Üniversitesi’nden (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, “Sularımızda 4 tür trakonya bulunmaktadır. Özellikle ‘varsam’ olarak bilinen küçük tür, en tehlikelisidir. Dorsal (sırt) ve yan yüzgeçlerindeki zehirli dikenlerle kaçan veya üstüne basılan kişilere ciddi zararlar verebilir. Bu balığın zehri, ayağınıza değdiği an hastanelik edebilir” şeklinde konuştu.

‘SICAK SU İLE YIKAYIN’ UYARISI

Bu türle temas halinde olduğunuzda, sıcak su uygulamanın önemine vurgu yapan Prof. Dr. Gökoğlu, “Eğer bu balığa temas ettinizse, hemen bölgeyi 40-45 dakika boyunca 50 derece sıcaklıkta suyla yıkamalısınız. Zehir protein olduğu için denatüre olmalıdır. Zehirin fark edilmesi zor olabilir çünkü balık oldukça küçüktür. Balıkçılar ve deniz severler, bu konuda çok dikkatli olmalıdır. Trakonya balığı kıyılara kadar ulaşabilir ve kuma gömülebilir. Bu nedenle plajlarda, özellikle kumluk alanlarda, plaj ayakkabıları giymek kendinizi korumanıza yardımcı olabilir” şeklinde uyarılarda bulundu.

Related Posts

Kocaeli’de devrilen otomobildeki yolcu yaralandı

Kocaeli’nin Gebze ilçesinde tırın çarptığı otomobil, bariyerlere çarpıp yoldan çıkarak bir iş yerinin önüne devrildi. Kazada 1 kişi yaralandı.

Son dakika… İsrail İran Devlet Televizyonuna saldırıyor

Reuters’in geçtiği habere göre, İsrail Ordusu İran Devlet Televizyonuna saldırıyor

Tekirdağ’daki fabrika yangını 3 saat sonra kontrol altında

Tekirdağ’ın Ergene ilçesindeki kimya fabrikasında çıkan yangın, itfaiye ekiplerinin yaklaşık 3 saatlik çalışmasıyla kontrol altına alındı.

İsrail-İran çatışmalarına dünyadan tepkiler ne oldu?

İsrail-İran çatışmalarına dünyadan tepkiler ne oldu?

Füzelerin gölgesinde Tahran’a iniş yapan Mahan Air uçağı gündem oldu

İsrail-İran geriliminin doruk noktasında, Mahan Air’e ait bir yolcu uçağının Tahran’a güvenli iniş yapması uluslararası kamuoyunda şaşkınlık yarattı. Füzelerin havada olduğu dakikalarda İran hava sahasına giren uçağın bu hamlesi, sivil havacılık güvenliği ve bölgesel riskler açısından yeni tartışmaları beraberinde getirdi

Gazze’de ağaç bile bırakmadı

Gazze’ye 5 atom bombası tahribatına eş bomba yağdıran terör devleti İsrail, kıyı şeridinde bir tek sağlam ağaç dahi bırakmadı. Refah, Han Yunus, Cibaliye, Beyt Lahiya ve Beyt Hanun, uçsuz bucaksız enkaz yığınına dönüştü. BM verilerine göre 270 bin binanın bulunduğu Gazze’de İsrail saldırıları sonucu 174 bin yapı kullanılamaz hale geldi.