Türkiye’nin 500 büyük şirketinden 111’i gıda sektöründen

Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2024 Araştırması Sonuçları Açıklandı!

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından hazırlanan Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2024 araştırmasının detayları paylaşıldı. Araştırmada en yoğun temsil edilen sektör, 111 firma ile gıda ürünleri imalatı oldu. Gıda sektörünü, sırasıyla 66 şirketle ana metal sanayi, 46 kuruluşla motorlu kara taşıtı, treyler ve yarı treyler imalatı ile 38 firma ile elektrikli teçhizat imalatı izledi.

Listenin devamında kimyasal ürün imalatından 33, diğer metalik olmayan mineral ürün imalatından 30, tekstil ürünleri imalatından 24, fabrikasyon metal ürünleri imalatından 19, elektrik, gaz, buhar ve havalandırma sistemi üretim ve dağıtımından 17 firma bulunmaktadır.

Listede Yer Alan Diğer Sektörler ve Şirket Sayıları:

Kauçuk ve plastik ürünlerin imalatından 16, başka yerde sınıflandırılmamış makine ve ekipman imalatından 14, kağıt ve kağıt ürünleri ile madencilik ve taş ocakçılığı imalatından 13’er, bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatı ile temel eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin imalatından 9’ar, giyim eşyalarının imalatından 8 firma listeye giriş yapmıştır.

İçeceklerin imalatından 7, diğer ulaşım araçlarının imalatından 6, ağaç, ağaç ürünleri ve mantar ürünleri imalatından 5, kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri, mobilya ve diğer imalatlardan 4’er, tütün ürünleri imalatı ile kayıtlı medyanın basılması ve çoğaltılmasından ise 2’şer şirket listede yer almıştır.

Üretimden Satışlarda “Ana Metal Sanayi” Lider Konumda

İstanbul Sanayi Odası’nın Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2024 araştırmasına göre, listede yer alan şirketlerin üretimden satışları 2024’te bir önceki yıla göre %36,3 artarak 8 trilyon 688,5 milyar liraya yükseldi.

Listede bulunan şirketler incelendiğinde, üretimden satışlarda ilk sırada 1,4 trilyon lira ile ana metal sanayi sektörü yer aldı. İkinci sırada ise 46 şirketin listeye girdiği motorlu kara taşıtı, treyler ve yarı treyler imalatı sektörü bulunmaktadır. Geçen yıl söz konusu sektörde faaliyet gösteren şirketlerin üretimden satışları 1,3 trilyon lirayı aşmıştır.

Geçen yılın en çok şirketle temsil edilen sektörü olan gıda sektöründeki 111 işletmenin üretimden satışları 1,2 trilyon liraya ulaşmıştır. Gıda sektörünü sırasıyla 929,5 milyar lira ile kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı yapan şirketler ile 584,3 milyar lira ile elektrikli teçhizat imalatı yapan şirketler takip etmektedir.

En büyük 500 şirket arasında en fazla istihdamı 155 bin 23 çalışan ile gıda sektörü sağlamaktadır. Araştırmada en fazla istihdam sağlayan sektörler arasında “motorlu kara taşıtı, treyler ve yarı treyler imalatı” 137 bin 468 çalışan ile ikinci sırada yer alırken, “ana metal sanayi” 75 bin 143, “elektrikli teçhizat imalatı” 67 bin 214 ve “tekstil ürünlerinin imalatı” 57 bin 623 çalışan ile diğer sıralarda yer almıştır.

Related Posts

Özgür Erdursun memurları ikiye ayıran tarihi anlattı

Milyonlarca memur için eşik tarih olan 1 Ekim 2008 aslında beraberinde büyük hak kayıpları da getirdi. Bu tarihten sonra ataması yapılan memurlar emeklilikte daha düşük maaş almak durumunda kalıyor. Peki 1 Ekim 2008 öncesi ve sonrasında değişen ne …

İsrail İran çatışması, küresel piyasalarda endişeleri beraberinde getirdi

13 Haziran tarihinde İsrail’in İran’a saldırısını başlatması sonrasında global piyasalar artan gerilimin etkisini hissetti

En ucuz sıfır otomobil fiyatı açıklandı: 1 milyon TL’nin altında kaldı

Sıfır otomobil piyasasında haziran ayı itibarıyla yalnızca bir modelin fiyatı 1 milyon TL’nin altında kaldı. Döviz kurundaki artış ve temmuz ayında beklenen zamlar nedeniyle fiyatların daha da yükselmesi öngörülüyor. Alıcıların kararlarını erkene çekmesi tavsiye ediliyor.

TÜED: En düşük emekli maaşı asgari ücret seviyesine çıkarılmalı

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, emeklilerin yaşadığı ekonomik sıkıntılara dikkat çekerek seyyanen zam çağrısında bulundu. Yazılı bir açıklama yapan Ergün, emeklilerin toplumun en düşük gelir grubunu oluşturduğunu vurguladı …

Rüzgârdan elde edilen elektrik üretimi 23 yılda 590 kat arttı

Türkiye’deki rüzgâr santrallarının 2002 yılındaki toplam kurulu gücü 19 MW iken rüzgâr gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının yatırıma dönüştürülmesi amacıyla politikalar ve uygulamalar geliştirildi. Kısa adı YEKDEM olan Yenilenebilir Enerji …

Devlet desteğiyle üretime başlayan hemofili hastası girişimci siparişlere yetişemiyor!

Van’ın Gevaş ilçesinde devlet desteğinden faydalanarak 91 kovanla arıcılığa başlayan hemofili hastası 31 yaşındaki Fatih Can, 2 yılda kovan sayısını 150’ye çıkarmasına rağmen siparişlere yetişmekte zorlanıyor.