Türkiye MS Derneği, MS’in az bilinen yönlerine yapay zekâyla ışık tuttu

MS Hastalığının Görünmeyen Yüzü Yapay Zeka ile Gözler Önüne Seriliyor

20-40 yaş aralığında sıkça görülen ve merkezi sinir sistemini etkileyen kronik otoimmün bir hastalık olan Multipl Skleroz (MS), dünya genelinde 3,5 milyon kişiyi, Türkiye’de ise 70 binden fazla bireyi etkiliyor. Dünya MS Günü kapsamında düzenlenen basın toplantısında, MS hastalığına dikkat çekmek amacıyla yapılan bir farkındalık projesi halkla paylaşıldı. Yapay zeka teknolojisi kullanılarak geliştirilen ve “MSafeler” teması altında görselleştirilen eserler, hastalığın toplumda yeterince bilinmeyen semptomlarını vurguluyor.

Türkiye MS Derneği Başkanı Doç. Dr. Melih Tütüncü, toplantının açılış konuşmasını yaparken, etkinliğin moderatörlüğünü Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serkan Demir üstlendi. MS tanısının önemi ve hastalık sürecine dair detaylar paylaşıldı. MS hastalarının yaşam kalitesini artırmak için toplumun bilinçlendirilmesi gerekliliği vurgulandı.

Her 5 dakikada bir kişiye MS tanısı konulduğu gerçeğinden yola çıkılarak yapılan etkinlikte, Doç. Dr. Melih Tütüncü, “Multipl Skleroz, kişinin sinir sistemiyle beden arasındaki iletişimi bozan ve farklı şekillerde seyreden karmaşık bir hastalıktır. Tanıyı zorlaştıran faktörlerden biri, her bireyde farklı belirti ve şiddette görülmesidir. Bu nedenle farkındalık ve erken teşhis oldukça kritiktir” dedi.

Prof. Dr. Serkan Demir ise, “MS hastalarının yaşadığı yorgunluk, görme bozuklukları, denge kayıpları ve uyuşma gibi semptomlar genellikle başka sağlık sorunlarıyla karıştırılıyor. Bugünkü toplantımızda, MS hastalığının toplumda az bilinen semptomları yapay zeka teknolojisiyle görselleştirildi. Amacımız bu semptomları gözler önüne sermek ve MS hakkında farkındalığı artırmak” şeklinde konuştu.

“MSafeler” temasıyla geliştirilen ve yapay zeka teknolojisiyle üretilen görseller, MS hastalığının az bilinen semptomlarını görünür kılmak amacıyla 28 Mayıs’ta Ataşehir Metropol İstanbul AVM’de sergilenecek.

Related Posts

MHRS’de tepki çeken uygulama kaldırıldı

Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu, girişimleri ve kamuoyunun tepkisi sonrasında Merkezi Hekim Randevu Sistemi’ndeki “evli/evli olmayan” ayrımının kaldırıldığını duyurdu.

Yağlanma, kepek, kaşıntı, dökülme! Saç derisi detoksu nasıl yapılır?

Sağlıklı saçlar, sağlıklı bir saç derisiyle başlar. Günlük yaşamın koşuşturması, çevresel kirlilik, kullanılan ürünlerin kalıntıları ve bazen farkında olmadan yaptığımız hatalar… Hepsi saç derimizin doğal dengesini bozabiliyor. Bu dengesizlik zamanla yağlanma, kepek, kaşıntı ve hatta saç dökülmesi gibi sorunlara yol açabiliyor. Peki ne yapmalı?

Keneden ölümler için ‘mRNA aşısı’ umut olabilir mi?

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Dr. İlhan Çetin yaz aylarında ölümlere yol açan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı konusunda ilk yapılan klasik aşı denemelerinin yetersiz kaldığını belirterek, “Ancak şu anda üretilmeye çalışılan aşılar, mRNA teknolojisiyle üretildiği için etkisinin çok yüksek olduğunu görüyoruz. İnşallah insan üzerindeki değerlendirmelerde böyle çıkarsa çok daha etkili olacaktır” dedi.

Salatanın sırrı limon mu, sirke mi? Hangisi gerçekten daha sağlıklı?

Rengarenk sebzelerle hazırlanan salatalar sadece sofralarımızın değil, sağlıklı yaşamın da gözbebeği. Ancak iş tatlandırmaya geldiğinde çoğu kişi aynı ikilemin içinde buluyor kendini limon mu, sirke mi? Lezzet ve sağlık arasında kurulan bu denge, sandığınızdan daha önemli olabilir. Peki, hangisi sizin için daha doğru seçim?

Yalnızca zihni değil, beden sağlığını da zorluyor! Sınavda başarı tabakta başlıyor

Özellikle üniversite sınavı gibi kritik virajlara hazırlanan öğrencilerde kaygı düzeyi artarken beslenme alışkanlıklarında da gözle görülür değişimler yaşanıyor. Uzman Diyetisyen Esra Öztürk, sınav döneminde zihinsel performansı destekleyen, odaklanmayı artıran ve kaygıyla başa çıkmaya yardımcı olan sağlıklı beslenme önerilerini paylaştı.

Karın ağrısını hafife almayın! Belirti vermeden sessizce ilerliyor

Pankreas kanseri genellikle belirti vermeden ilerliyor. Prof. Dr. Burak Işık, karın ağrısı ve mide bulantısı gibi şikayetlerin ciddiye alınması gerektiğini vurguladı.