Türkiye MS Derneği, MS’in az bilinen yönlerine yapay zekâyla ışık tuttu

MS Hastalığının Görünmeyen Yüzü Yapay Zeka ile Gözler Önüne Seriliyor

20-40 yaş aralığında sıkça görülen ve merkezi sinir sistemini etkileyen kronik otoimmün bir hastalık olan Multipl Skleroz (MS), dünya genelinde 3,5 milyon kişiyi, Türkiye’de ise 70 binden fazla bireyi etkiliyor. Dünya MS Günü kapsamında düzenlenen basın toplantısında, MS hastalığına dikkat çekmek amacıyla yapılan bir farkındalık projesi halkla paylaşıldı. Yapay zeka teknolojisi kullanılarak geliştirilen ve “MSafeler” teması altında görselleştirilen eserler, hastalığın toplumda yeterince bilinmeyen semptomlarını vurguluyor.

Türkiye MS Derneği Başkanı Doç. Dr. Melih Tütüncü, toplantının açılış konuşmasını yaparken, etkinliğin moderatörlüğünü Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serkan Demir üstlendi. MS tanısının önemi ve hastalık sürecine dair detaylar paylaşıldı. MS hastalarının yaşam kalitesini artırmak için toplumun bilinçlendirilmesi gerekliliği vurgulandı.

Her 5 dakikada bir kişiye MS tanısı konulduğu gerçeğinden yola çıkılarak yapılan etkinlikte, Doç. Dr. Melih Tütüncü, “Multipl Skleroz, kişinin sinir sistemiyle beden arasındaki iletişimi bozan ve farklı şekillerde seyreden karmaşık bir hastalıktır. Tanıyı zorlaştıran faktörlerden biri, her bireyde farklı belirti ve şiddette görülmesidir. Bu nedenle farkındalık ve erken teşhis oldukça kritiktir” dedi.

Prof. Dr. Serkan Demir ise, “MS hastalarının yaşadığı yorgunluk, görme bozuklukları, denge kayıpları ve uyuşma gibi semptomlar genellikle başka sağlık sorunlarıyla karıştırılıyor. Bugünkü toplantımızda, MS hastalığının toplumda az bilinen semptomları yapay zeka teknolojisiyle görselleştirildi. Amacımız bu semptomları gözler önüne sermek ve MS hakkında farkındalığı artırmak” şeklinde konuştu.

“MSafeler” temasıyla geliştirilen ve yapay zeka teknolojisiyle üretilen görseller, MS hastalığının az bilinen semptomlarını görünür kılmak amacıyla 28 Mayıs’ta Ataşehir Metropol İstanbul AVM’de sergilenecek.

Related Posts

Yaz sıcakları tehlike saçıyor: Uzmanından öneriler

Prof. Dr. Ahmet Saltık, açık alanda çalışanların beyin kanaması riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Güneş gözlüğü ve şapka önerisinde bulunan Saltık, “Sıvı ve tuz kaybı için hafif tuzlu ayran içilmeli” dedi.

CHP’den aile hekimliği uygulamasına tepki: Hastanın gitmediği muayenenin bedeli hekime kesiliyor

CHP’den aile hekimliği uygulamasına tepki: Hastanın gitmediği muayenenin bedeli hekime kesiliyor

Türkiye’de her 5 çocuktan 1’i fazla kilolu

Ankara’da lise öğrencisi Mahmut Baloğlu (17) Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Çocuk Obezite Merkezi’nde 6 ayda 30 kilo vererek 163 kilodan 133 kiloya düştü.

Dubai çikolatasından çıkanlar şoke etti! 6 yaşındaki çocuk nefessiz kaldı

Diyarbakır’da Dubai çikolatası can alıyordu. Çikolatayı yiyen 6 yaşındaki çocuk ölümden döndü.

MHRS’de tepki çeken uygulama kaldırıldı

Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu, girişimleri ve kamuoyunun tepkisi sonrasında Merkezi Hekim Randevu Sistemi’ndeki “evli/evli olmayan” ayrımının kaldırıldığını duyurdu.

Yağlanma, kepek, kaşıntı, dökülme! Saç derisi detoksu nasıl yapılır?

Sağlıklı saçlar, sağlıklı bir saç derisiyle başlar. Günlük yaşamın koşuşturması, çevresel kirlilik, kullanılan ürünlerin kalıntıları ve bazen farkında olmadan yaptığımız hatalar… Hepsi saç derimizin doğal dengesini bozabiliyor. Bu dengesizlik zamanla yağlanma, kepek, kaşıntı ve hatta saç dökülmesi gibi sorunlara yol açabiliyor. Peki ne yapmalı?