TSMC, A14 sürecinde High-NA EUV teknolojisini kullanmayacak

Dünyanın en büyük yarı iletken üreticisi olan TSMC, maliyet odaklı bir yaklaşım benimseyerek çip üretiminde önemli adımlar atıyor. Şirket, 2028 yılında piyasaya sürmeyi planladığı yeni nesil A14 (1.4nm) üretim sürecinde, yüksek sayısal açıklıklı High-NA EUV litografi makinelerini kullanmayacağını duyurdu. Bu karar, geçtiğimiz günlerde gerçekleşen Kuzey Amerika Teknoloji Sempozyumu’nda kamuoyuna açıklandı.

TSMC, High-NA EUV Teknolojisine İlerlemiyor

TSMC Kıdemli Başkan Yardımcısı Kevin Zhang, sempozyumda yaptığı açıklamada, A14 üretiminde şu anda kullanılan 0.33-NA EUV makineleriyle devam edeceklerini belirtti. Zhang, “2 nanometreden A14’e kadar, yüksek-NA kullanmamıza gerek yok, ancak işleme adımlarında benzer karmaşıklığı sürdürebiliriz. Her teknoloji neslinde, maske artışlarını minimize etmeye çalışıyoruz. Bu, maliyet verimli bir çözüm sunmak için çok önemli” diyor.

Ancak bu karar, rekabetin yoğun olduğu çip pazarında TSMC’nin teknolojik açıdan geride kalabileceği endişelerini de beraberinde getiriyor. Rakiplerinden Intel Foundry, ASML’nin geliştirdiği ve her biri yaklaşık 380 milyon dolar değerinde olan High-NA EUV makinelerine büyük yatırımlar yaparak, kendi 14A sürecinde bu makineleri kullanmaya başlayacak. IBM araştırmalarına göre bu makinelerle yapılan tekli pozlama işlemi, geleneksel Low-NA EUV’ye kıyasla 2.5 kat daha fazla maliyetli olabiliyor. Bununla birlikte Intel ve bazı DRAM üreticileri, en kritik katmanlarda bu gelişmiş teknolojiyi tercih ederek işlemci performansını artırmayı amaçlıyor.

Related Posts

30. Ramazan Demirci Açık Alan Hentbol Turnuvası’nda kazananlar belli oldu

Geleneksel hale gelen Ramazan Demirci Açık Alan Turnuvası’nın 30’uncusu, Antalya’nın Alanya ilçesinde tamamlandı. 50 takım ve 800 sporcunun katılımıyla yapılan turnuvada kazananlar belli oldu.

Güncellemeye basan tamircinin yolunu tutuyor: Dev markadan büyük hata

Google’ın Android 16 sürümünü yayınlamasıyla birlikte bazı telefonlar kullanılamaz hale geldi.

TEKNOFEST Takımları ABD’deki model uydu yarışmasına damga vurdu

ABD’de gerçekleştirilen uluslararası CanSat Model Uydu Tasarım ve Fırlatma Yarışması’nda TEKNOFEST takımları önemli dereceler elde etti. Gazi Üniversitesi’nden Apastron takımı yarışmayı ikinci sırada tamamlarken, Çankaya Üniversitesi’nden CanBEE takımı dördüncülüğü elde etti.

Görüntülü görüşmelerin ötesi! Holografik çağrılar gerçek oluyor

Görüntülü görüşmelerin ötesine geçerek, holografik iletişim çağı başladı. Telefonica, Ericsson ve MATSUKO’nun ortak çalışmasıyla geliştirilen yeni teknoloji, holografik çağrıları akıllı telefonlara entegre ederek, iletişimde yeni bir dönemi başlattı …

Apple’ın Vision Pro’su insanlardan talep görmeyince ‘robotlarda’ kullanıldı

Apple’ın karma gerçeklik başlığı Vision Pro’ları beklenen ilgiyle karşılanmadı. Kısa dönemli ilginin ardından Apple’ın Vision Pro cihazları insansı robotları eğitmek için kullanılmaya başlandı.

Hayatta kalmak için zayıflamaya başladılar

İklim değişikliği deniz yaşamını beklenmedik şekillerde etkiliyor. Papua Yeni Gine açıklarında yürütülen yeni bir araştırma, turuncu çizgili palyaço balıklarının, sıcak hava dalgalarına karşı hayatta kalma şansı kazanmak için bilinçli biçimde zayıfladığını ortaya koydu. Bilim insanları bu davranışın nedenini tam olarak açıklayamasa da, zayıflayan balıkların hayatta kalma oranının daha yüksek olduğu tespit edildi.