Suriye’yi şimdi de kuraklık vurdu: Buğday yetersiz

Suriye’de Yaşanan Kuraklık Nedeniyle 16 Milyon Kişi Gıda Güvensizliği Tehlikesiyle Karşı Karşıya!

Suriye’de iç savaşın ardından şimdi de tarihin en kötü kuraklığı yaşanıyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) Suriye’deki Temsilci Yardımcısı Haya Abu Assaf, ülkede son 60 yıldaki en kötü iklim koşullarının yaşandığına dikkat çekiyor.

Endişe Verici Durum!

Suriye’de azalan yağışlar sonucu su seviyelerinin önemli ölçüde düştüğünü belirten Abu Assaf, durumu “çok endişe verici” olarak niteliyor. FAO yetkilisi, buğday ekim alanlarının yüzde 75’inin kuraklıktan etkilendiğini ve bu durumun yaklaşık 16,3 milyon kişinin gıda güvensizliği riski altında olduğu anlamına geldiğini açıklıyor.

Suriye, iç savaş öncesinde kendi kendine yeten ve yılda ortalama 4 milyon 100 bin ton buğday üreten bir ülkeydi. Ancak şu anda FAO verilerine göre kuraklık, buğday yetiştirilen yaklaşık 2 milyon 500 bin hektarlık alanı etkiliyor.

Rekabetin Ortasında!

Suriye’nin buğday açığını kapatmak için ithalat yapmak zorunda kalması, ülkede büyük bir rekabete neden oluyor. Esad rejimi, Rusya’ya bağımlı olduğu dönemde buğday ithal ederken, yeni Şam yönetimi ise Rusya’nın yanı sıra Irak’tan da buğday ithalatı yapıyor.

Esad yönetimi ile kuzeydeki Türk yönetimi arasındaki buğday fiyat rekabeti de dikkat çekiyor. Çiftçiler, acil destek olmaksızın üretimlerini sürdürmelerinin zor olacağını belirtiyor ve önümüzdeki dönemde yaşanabilecek sonuçlar merak konusu olarak duruyor.

Çiftçilerin Sesi: “Desteksiz Yola Devam Edemeyiz!”

Suriye Tahıl Kurumu Müdürü Hassan Othman, ülkedeki tarım sektöründeki zorluklara dikkat çekiyor. Amuda kentinde yaşayan 65 yaşındaki çiftçi Jamshid Hassu da yoğun sulama çabalarına rağmen üretiminin yarıya düştüğünü anlatıyor.

Hassu, yeraltı su seviyelerinin düşmesi nedeniyle mahsullerini korumak için çok derinlerden su çekmek zorunda kaldıklarını aktarıyor. FAO yetkilisi Abu Assaf ise yağmura bağlı buğdayın büyük ölçüde zarar gördüğünü ve sulanan buğdayın veriminin de önemli ölçüde düştüğünü ifade ediyor.

Tarımın Suriye’nin kırsal kesiminde önemli bir geçim kaynağı olduğunu belirten çiftçiler, acil destek olmadan üretimlerini sürdüremeyeceklerini aktarıyor ve insanların yoksulluk ve açlıkla karşı karşıya kalacağı uyarısında bulunuyor.

Related Posts

Prof. Dr. Adem Sözüer’den CHP’ye açılan kurultay davasına ilişkin açıklama: Partilerin hukuk dışı yöntemlerle etkisizleştirilmesi esasen suçtur, mağdur ise tüm toplumdur

“Hukuktan arındırılmış ortamlarda muhalefetteki siyasal partiler, kamusal yetkiler kötüye kullanılıp ‘organize işlerle’ iç çatışma, tartışma ve belirsizliklere sürüklenmek istenir. Böylece etkin muhalefet yapan partiler ‘Türk tipi’ bir majestelerinin muhalefet partisine dönüştürülür”

Bilim insanlarının yeni keşfi korkuttu! Afrika ikiye bölünebilir

Southampton Üniversitesi’nden yer bilimciler, Etiyopya’daki Afar bölgesi ve Ana Etiyopya Rift Sistemi’nden topladıkları 130’dan fazla volkanik kaya örneği üzerinde yaptıkları analizlerde, manto tabakasının derinliklerinde yukarı doğru yükselen nabız …

Ukrayna F-16’sınını kaybetti

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nden yapılan açıklamaya göre, Rusya’nın gece boyunca süren şiddetli füze ve insansız hava aracı saldırılarını püskürtürken bir Ukraynalı F-16 savaş uçağı düştü ve pilotu yaşamını yitirdi. Reuters’ın aktardığı bilgilere göre …

Meclis’e sunulan yasa teklifi Murat Ülker’i çileden çıkardı

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Ülker, Meclis’e sunulan ‘kenevir düzenlemesi’ için milletvekillerine çağrı yaptı. Ülker, söz konusu yasa değişikliğinin sosyal felaketlere neden olabileceğini belirterek, bu değişikliğin gerçekleşmesi halinde ortaya çıkacak sorunların asla yönetilemeyeceğini öne sürdü.

Antalya’da denize dökülen kanalda balık ölümleri

Amtalya’nın Manavgat ilçesi Side Turizm Bölgesi’nde denize dökülen su kanalında ölü balıklar kıyıya vurdu. Tarım ve Orman Müdürlüğü olayla ilgili inceleme başlattı.

‘Buna izin vermeyeceğiz’

CHP Samsun Örgütü Çarşamba’dan sonra ikinci mitingini Havza ilçesinde yapıldı.