Sayıları 13 milyona dayandı: Pandemi günlerinde bile bu yaşanmadı

Türkiye’de İşsizlik Oranları Yükselişte: DİSK-AR Açıkladı

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR), 2025 Nisan ayına ilişkin işsizlik ve istihdam verilerini kamuoyuyla paylaştı. DİSK-AR’ın yaptığı hesaplamalara göre geniş tanımlı işsizlik oranı %32,2’ye yükselerek 2014’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

TÜİK’in 30 Mayıs 2025’te yayımladığı Hanehalkı İşgücü Araştırması’na göre dar tanımlı işsizlik oranı %8,6 olarak açıklandı. Ancak DİSK-AR’a göre, mevsimsel etkilerden arındırılmış geniş tanımlı işsiz sayısı 13 milyona kadar ulaştı.

İşsizlikte Alarm Verici Artış!

Nisan 2025’te geniş tanımlı işsizlik oranları, pandemi döneminde bile görülmeyen seviyelere çıktı. Nisan 2025 itibarıyla işsiz sayısı 12 milyon 996 bin kişiye ulaşarak, pandemi dönemine kıyasla yükseliş gösterdi.

Kadın İşsizliği Endişe Verici Boyutlarda Arttı

DİSK-AR raporuna göre kadın işsizliği oranı Nisan 2025’te %40’a yükselerek, kadınların istihdam piyasasında zor durumda olduğunu gösteriyor.

İşsizlikteki Yıllık Artış Dikkat Çekici!

2024 Nisan’ında %27,4 olan geniş tanımlı işsizlik oranı, Mart 2025’te %28,8’e yükseldi ve Nisan 2025’te %32,2’ye yükselerek rekor bir seviyeye ulaştı. Bir yıl içerisinde işsizlikte yaşanan artış ise 2 milyon 229 bin kişi olarak kaydedildi.

Dar Tanımlı İşsizlikte de Artış Gözlemleniyor

Uzun bir süre azalma eğilimi gösteren dar tanımlı işsizlikte de artış kaydedildi. Nisan 2025’te dar tanımlı işsizlik oranı %8,6’ya yükselerek 3 milyon 63 bin kişiye ulaştı.

İşsizlik Ödeneği Yetersiz Kalıyor

Raporda belirtilen bir diğer önemli nokta, işsizlik ödeneği alanların yetersizliği. Verilere göre, işsizlerin sadece %15’i işsizlik ödeneği alabiliyor, bu da sosyal güvenlik sistemindeki eksiklikleri ortaya koyuyor.

İstihdamdaki Kırılganlık Derinleşiyor

Zamana bağlı eksik istihdam ve iş arayanların sayısındaki artış, istihdam kalitesinde ciddi bir bozulmaya işaret ediyor. DİSK-AR’ın Nisan 2025 raporu, yapısal sorunların derinleştiğini ve mevcut politikaların istihdamı korumada yetersiz kaldığını gösteriyor.

Related Posts

Özgür Erdursun memurları ikiye ayıran tarihi anlattı

Milyonlarca memur için eşik tarih olan 1 Ekim 2008 aslında beraberinde büyük hak kayıpları da getirdi. Bu tarihten sonra ataması yapılan memurlar emeklilikte daha düşük maaş almak durumunda kalıyor. Peki 1 Ekim 2008 öncesi ve sonrasında değişen ne …

İsrail İran çatışması, küresel piyasalarda endişeleri beraberinde getirdi

13 Haziran tarihinde İsrail’in İran’a saldırısını başlatması sonrasında global piyasalar artan gerilimin etkisini hissetti

En ucuz sıfır otomobil fiyatı açıklandı: 1 milyon TL’nin altında kaldı

Sıfır otomobil piyasasında haziran ayı itibarıyla yalnızca bir modelin fiyatı 1 milyon TL’nin altında kaldı. Döviz kurundaki artış ve temmuz ayında beklenen zamlar nedeniyle fiyatların daha da yükselmesi öngörülüyor. Alıcıların kararlarını erkene çekmesi tavsiye ediliyor.

TÜED: En düşük emekli maaşı asgari ücret seviyesine çıkarılmalı

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, emeklilerin yaşadığı ekonomik sıkıntılara dikkat çekerek seyyanen zam çağrısında bulundu. Yazılı bir açıklama yapan Ergün, emeklilerin toplumun en düşük gelir grubunu oluşturduğunu vurguladı …

Rüzgârdan elde edilen elektrik üretimi 23 yılda 590 kat arttı

Türkiye’deki rüzgâr santrallarının 2002 yılındaki toplam kurulu gücü 19 MW iken rüzgâr gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının yatırıma dönüştürülmesi amacıyla politikalar ve uygulamalar geliştirildi. Kısa adı YEKDEM olan Yenilenebilir Enerji …

Devlet desteğiyle üretime başlayan hemofili hastası girişimci siparişlere yetişemiyor!

Van’ın Gevaş ilçesinde devlet desteğinden faydalanarak 91 kovanla arıcılığa başlayan hemofili hastası 31 yaşındaki Fatih Can, 2 yılda kovan sayısını 150’ye çıkarmasına rağmen siparişlere yetişmekte zorlanıyor.