Mevsimsel Grip Dönemlerinde Zatürre Vakaları Artıyor
Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, mevsimsel gribin arttığı zamanlarda zatürre vakalarında artış yaşandığını belirtti. Hastalığın özellikle KOAH, astım ve kronik bronşit hastalığı olan bireylerde daha sık görüldüğünü vurgulayan Şener, kalp, karaciğer ya da böbrek hastalığı bulunan özellikle 65 yaş üstü kişilerde zatürre ile sık karşılaşıldığını dile getirdi. Şener, zatürrenin bir bakteriyel enfeksiyon olduğunu ve aşısının bulunduğunu söyleyerek, “Bu aşıya bir kez olunduğunda ömür boyu neredeyse koruyuculuk sağlayabilir. Aşı geçirilirse, ağır hastalık tablosunu önler” dedi.
Prof. Dr. Şener, mevsimsel hava değişiklikleri nedeniyle zatürre teşhisi alan hastaların yoğun bakım servislerinde artış olduğuna dikkat çekerek, “Zatürre antibiyotik tedavisiyle tedavi edilebilir gibi görünse de, özellikle 65 yaş üstü kişiler için hastaneye yatışın önemli bir sebep olduğunu akılda tutmalıyız. Hastaneye yatış ve yoğun bakıma yatış riskini azaltmak için bu dönemde zatürre aşısı olunması gerekmektedir” şeklinde konuştu.
Şener, zatürrenin akciğerde oluşturduğu iltihabın iyileşse bile kalıcı hasarlara neden olabileceğini belirterek, kronik bronşit ya da kalp yetmezliğine dönüşebileceğini, hipertansiyon, felç ve kalp krizini tetikleyebileceğini vurguladı. Daha detaylı bilgi ve önemli noktalara dikkat çekmek için buraya tıklayabilirsiniz.