Sosyal Medya Dolandırıcılarından Sahte Bağış Kampanyaları
Bazı sözde yardımlaşma derneği hesapları, internet tarayıcılardan ya da eski haberlerden aldıkları çocuk fotoğraflarıyla paylaşım yapıp sahte bağış kampanyaları düzenliyorlar. Bu sahte hesaplar, geçmişte yaşanmış olaylara dair yeni gerçekleşmiş izlenimi vererek güven oluşturma amacıyla dekont görüntülerini de paylaşıyor ve binlerce kişiyi dolandırıyorlar.
Örneğin, 2021 yılında Manisa’da köpek saldırısına uğrayan Mert Dilek’in fotoğrafını kullanan dolandırıcılar, ameliyat masrafları adı altında 22 bin liralık sahte bağış kampanyası düzenledi.
Mert Dilek’in babası Vural Dilek durumu şöyle açıkladı: “Mert 3 sene önce böyle bir olay yaşadı, köpek saldırısına uğradı. Bizim, 2 hafta öncesine kadar bu dediğiniz olaydan haberimiz yoktu. Bizi tanıyan bir arkadaşımız aradı. ‘Çocuğunuzun resmi üzerinden bağış topluyorlar’ dedi. Instagram adresini bize gönderdi. Biz o adrese girip çocuğumuzun fotoğraflarını gördük. Ondan sonra hemen avukatımla görüştüm. Avukatım da hemen savcılığa suç duyurusunda bulundu. Şu an öyle bir durum yok. Bizim bir alakamız yok.”
“Sahte Banka Dekontları da Kullanıyorlar”
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Anabilim Dalı Başkanı ve Bilişim Teknolojileri Uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, onlarca sahte hesap bulunduğunu belirterek, bu dolandırıcılık olayları hakkında önemli uyarılarda bulundu. Dolandırıcılar, duygusal yazılarla birlikte internetten buldukları fotoğrafları kullanarak sahte bağış kampanyaları düzenliyorlar. Sahte yorumlar, beğeniler ve banka dekontları da kullanarak insanların duygularını sömürüyorlar. Bu tuzağa düşmemek için resmi kurum ve kuruluşlara yapılacak yardımların önemine vurgu yaptı.
“Sanal Bir Dilencilik Olarak Karşımıza Çıkıyor”
Prof. Dr. Kırık, sahte kampanyaların genellikle 45 yaş üstü vatandaşları hedeflediğini belirterek, internet ortamında yapılan aramalarla bu tür dolandırıcılıkların ortaya çıkarılabileceğini vurguladı. Dolandırıcıların genellikle aynı görselleri ve hikayeleri kullanarak duygusal sömürü yapmaya çalıştığını ve vatandaşları tuzağa düşürdüğünü kaydetti. Kendini resmi kurum gibi gösteren bu sahte dernek ve vakıf hesaplarına itibar edilmemesi ve şikayet edilmesi gerektiğini belirtti.
Hesap Tarihine Dikkat!
Prof. Dr. Kırık, vatandaşları uyararak bu tür sahte hesaplara karşı dikkatli olmalarını ve valilik onayı almayan bağış kampanyalarına itibar etmemelerini tavsiye etti. Resmi siteler ve sicil bilgileri hakkında bilgi alınması gerektiğini belirtti. Ayrıca, hesapların açılış tarihlerinin incelenmesi ve aynı görsellerin arama motorlarında sorgulanarak gerçekliğinin kontrol edilmesinin önemine dikkat çekti.