Hava aracı ve parçalarının sertifikasyonuna ilişkin usul ve esaslar belirlendi

SHGM, Hava Aracı Sertifikasyonu Yönetmeliği Yayımladı

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), “Hava Aracı ve İlgili Ürün, Parça ve Cihazın Uçuşa Elverişlilik ve Çevresel Sertifikasyonu Yönetmeliği”ni Resmi Gazete’de yayımlayarak yürürlüğe soktu.

Yönetmelik, sivil hava araçları için uçuşa elverişlilik ve çevresel sertifikasyon süreçlerini düzenlerken, tasarım verisi onaylanacak hava araçları ve ilgili ürünler, parçalar, cihazlar için yetkilendirme ve denetleme süreçlerini belirliyor.

Yeni yönetmeliğe göre, her ürün tipi için Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı’nın belirlediği uçuşa elverişlilik standartlarına uyumlu şekilde tip sertifikası ve operasyonel uygunluk verisi SHGM tarafından onaylanacak. Hava aracı uçuşa elverişlilik sertifikası olmadan kullanılamayacak.

SHGM, yönetmelik kapsamında belirlenen organizasyonları inceleyecek ve değerlendirecek. Teknik düzenlemelere uygun olmayan organizasyonlara ve personellere yasal işlem yapılacak. Uçuş emniyetini ciddi şekilde etkileyen durumlarda ilgili onaylar 21 iş günü içinde iptal edilecek.

Ayrıca, daha önce yürürlükte olan “Hava Aracı ve İlgili Ürün, Parça ve Cihazın Uçuşa Elverişlilik ve Çevresel Sertifikasyonu Yönetmeliği (SHY-21)” ise 20 Ağustos 2013 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlükten kaldırıldı.

Related Posts

LPG ithalatı şubatta azaldı

Türkiye’nin LPG ithalatı, şubatta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9,9 azalarak 234 bin 829 ton oldu.

Demir ağlarda yerlilik arttı, yurt dışına bağımlılık azaldı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yeni teknolojilerin ülkeye kazandırılması, yurt dışına bağımlılığın azaltılması, cari açığın düşürülmesi için milli-yerli üretim politikalarının ön plana çıkarıldığını belirterek, “İnşa ettiğimiz yüksek hızlı tren, hızlı tren ve konvansiyonel tren hatlarıyla yerlilik oranımız, elektrifikasyonda yüzde 10’dan yüzde 95’lere, sinyalizasyonda yüzde 17’den yüzde 35’lere, üstyapıda yüzde 11’den yüzde 95’lere, altyapıda yüzde 96’dan yüzde 100’lere yükseldi.” dedi.

Bakan Uraloğlu: 23 yılda demir yollarına 63 milyar dolarlık yatırım yaptık

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin demir yollarında büyük bir dönüşüm yaşadığını belirterek, 23 yılda yaklaşık 63 milyar dolar yatırım yapıldığını açıkladı. Karaman-Ulukışla Hızlı Tren Hattı’nda yüzde 92 ilerleme sağlanırken, seyahat süresi 50 dakikaya düşecek.

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası ilk çeyrek sonuçlarını açıkladı

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası 2025 ilk çeyrek sonuçlarını açıkladı. Banka net kârını geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 70 artırdı.

Bakan Kurum hasar tespit çalışmalarındaki son durumu paylaştı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum hasar tespit çalışmalarındaki son durumu paylaştı.

Bu hafta en çok hangi yatırım aracı kazandırdı? Dolar, Euro, altın…

Bu haftanın en çok kazandıran yatırım araçları belli oldu. Dolar, Euro, altın ve Borsa İstanbul’da işlem gören hisse senetlerinde haftalık bazda ortalama artış açıklandı. İşte bu hafta en çok getiri sağlayan yatırım araçları…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir