İstanbul Havalimanı’nda 3’üncü Pist Açıldı

İstanbul Havalimanı’nda Tarihi Adım: 3. Pist Hizmete Alındı

İstanbul Havalimanı’nda 3. pist açıldı ve bu önemli adımla birlikte artık 3 uçak aynı anda iniş-kalkış yapabilecek. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu’nun da katıldığı törende, Türkiye’nin ve Avrupa’nın havacılık tarihinde bir ilk olan bu adımın gururu yaşandı.

Avrupa’da ilk defa uygulanan “Üçlü Bağımsız Pist Operasyonu” ile Türk Hava Yolları’na ait üç yolcu uçağı, saat 10.00’da eş zamanlı kalkış yaptı ve başarılı bir operasyon gerçekleştirdi.

Amerika Birleşik Devletleri’nde kullanılan sistem, Avrupa’ya taşındı ve İstanbul Havalimanı’nda uygulanarak uçuş kapasitesini önemli ölçüde artıracak. Bu büyük adımı hayata geçiren kurumlar arasında DHMİ, SHGM, EUROCONTROL, İGA ve THY yer alıyor.

Hava trafik kontrolörleri, TÜBİTAK ve DHMİ tarafından geliştirilen yerli ve milli simülatörle eğitildi. Son teknoloji simülatör sayesinde kontrolörler, üçlü kalkış ve inişlere hazır hale getirildi.

Yeni operasyon sistemiyle İstanbul Havalimanı, Avrupa’nın en gelişmiş hava trafik yönetim sistemlerinden birine sahip oldu ve Atatürk ve Sabiha Gökçen Havalimanları’nın uçuş trafiğini etkilemeyecek.

3. pist açılış törenine Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, THY Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bolat, İGA İstanbul Havalimanı Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Kalyoncu, DHMİ Genel Müdürü Enes Çakmak ve davetliler katıldı.

Uraloğlu, “İstanbul Havalimanı artık küresel havacılığın en üst ligine yükseldi. Bu sistemle hava trafik akışı hızlanacak, havalimanımızın dinamik kapasitesi önemli ölçüde artacak ve yolcularımıza daha hızlı, daha güvenli bir hizmet sunulacak” dedi.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / TUNCER CENGİZ – Yerel

Related Posts

30. Ramazan Demirci Açık Alan Hentbol Turnuvası’nda kazananlar belli oldu

Geleneksel hale gelen Ramazan Demirci Açık Alan Turnuvası’nın 30’uncusu, Antalya’nın Alanya ilçesinde tamamlandı. 50 takım ve 800 sporcunun katılımıyla yapılan turnuvada kazananlar belli oldu.

Güncellemeye basan tamircinin yolunu tutuyor: Dev markadan büyük hata

Google’ın Android 16 sürümünü yayınlamasıyla birlikte bazı telefonlar kullanılamaz hale geldi.

TEKNOFEST Takımları ABD’deki model uydu yarışmasına damga vurdu

ABD’de gerçekleştirilen uluslararası CanSat Model Uydu Tasarım ve Fırlatma Yarışması’nda TEKNOFEST takımları önemli dereceler elde etti. Gazi Üniversitesi’nden Apastron takımı yarışmayı ikinci sırada tamamlarken, Çankaya Üniversitesi’nden CanBEE takımı dördüncülüğü elde etti.

Görüntülü görüşmelerin ötesi! Holografik çağrılar gerçek oluyor

Görüntülü görüşmelerin ötesine geçerek, holografik iletişim çağı başladı. Telefonica, Ericsson ve MATSUKO’nun ortak çalışmasıyla geliştirilen yeni teknoloji, holografik çağrıları akıllı telefonlara entegre ederek, iletişimde yeni bir dönemi başlattı …

Apple’ın Vision Pro’su insanlardan talep görmeyince ‘robotlarda’ kullanıldı

Apple’ın karma gerçeklik başlığı Vision Pro’ları beklenen ilgiyle karşılanmadı. Kısa dönemli ilginin ardından Apple’ın Vision Pro cihazları insansı robotları eğitmek için kullanılmaya başlandı.

Hayatta kalmak için zayıflamaya başladılar

İklim değişikliği deniz yaşamını beklenmedik şekillerde etkiliyor. Papua Yeni Gine açıklarında yürütülen yeni bir araştırma, turuncu çizgili palyaço balıklarının, sıcak hava dalgalarına karşı hayatta kalma şansı kazanmak için bilinçli biçimde zayıfladığını ortaya koydu. Bilim insanları bu davranışın nedenini tam olarak açıklayamasa da, zayıflayan balıkların hayatta kalma oranının daha yüksek olduğu tespit edildi.