27 km’lik rüya: Avrupa’yı Afrika’ya bağlayacak devasa tünel bitiyor mu?

Cebelitarık Tüneli Projesi: Avrupa’yı Afrika’ya Bağlamak İçin Yeni Bir Adım

1979 yılında eski Fas Kralı II. Hasan ve İspanya Kralı I. Juan Carlos’un ortak bir niyet beyanı imzalayarak başlattığı bir proje olan Cebelitarık Tüneli Projesi, yıllar sonra gerçeğe dönüşme şansını tekrar yakalıyor. İspanya’da SECEGSA ve Fas’ta SNED adında iki kamu şirketinin kurulmasıyla başlayan proje, milyonlarca avroluk yatırıma rağmen inşaat aşamasına geçememişti.

Ancak, İspanya-Fas Komisyonu’nun 43. toplantısında, iki ülkenin uzun zamandır beklenen demiryolu tüneli için üç yıllık bir çalışma planı üzerinde anlaştığı duyuruldu. Projenin önemli bir dönüm noktası, İspanya hükümetinin geçen mayıs ayında devlet şirketi Ineco’yu fizibilite çalışması yapmak üzere görevlendirmesiydi.

Proje, jeoteknik, ekonomik ve operasyonel değerlendirmeleri kapsayan bir çalışmayla ilerliyor. Almanya’dan Herrenknecht firmasının liderliğinde yürütülen ayrı bir çalışma da devam etmekte. İspanya hükümeti ise Boğaz’ın tabanını incelemek için 4 sismograf kiraladı.

Tünelin, İspanya’nın Cadiz kentinden başlayıp Fas’ın Tanca kentinde sona ermesi ve 27 kilometreden uzun olması planlanıyor. Fas’ta proje, ülkenin altyapısını güçlendiren bir sembol olarak kabul edilirken, uzmanlar tünelin 2040 yılına kadar tamamlanmasının daha olası olduğunu düşünüyor.

Projenin, AB ile Afrika arasındaki ticareti genişletme hedeflerine katkıda bulunması beklenirken, İspanya ve Fas arasındaki ticaretin gelişmesine de olanak sağlayabileceği belirtiliyor. Cebelitarık Tüneli’nin, feribot seferlerine alternatif olarak kalıcı bir çözüm sunacağı öngörülüyor.

Related Posts

Benzinin litresi ne kadar oldu?

Akaryakıtta geçtiğimiz haftalarda, İran – İsrail geriliminin ardından yaşanan zamlar yerini indirime bırakarak eski seviyelerine çekilse de kalıcı bir zam geldi: Özel tüketim vergisi (ÖTV) 3 Temmuz’da Türkiye İstatistik Kurumu üretici enflasyonu …

Almanlar kıskandı , Türkiye fark attı

Alım gücü maaş zamları ile yükselen Almanya’da yüzde 2’lik enflasyonla fiyatlar da düşüşe geçiyor. 20 Euro ile alışveriş sepetinin doldurulduğu ülkede Türkiye’den giden ürünler daha ucuza satılıyor.

Kiracılar bu paraları ödemek zorunda değil!

Apartman yönetimlerinin sıkça gündeme getirdiği bir masraf kalemi, kiracılarla ev sahiplerini karşı karşıya getirebiliyor. Ancak Yargıtay kararları ve Kat Mülkiyeti Kanunu gereği, bazı ödemeleri apartmanda oturan kiracının değil, doğrudan ev sahibinin üstlenmesi gerekiyor.

Merkez Bankası’nın rezervleri açıklandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri, 27 Haziran haftasında bir önceki haftaya göre 1 milyar 287 milyon dolar azalışla 154 milyar 411 milyon dolara indi.

DİSK’ten TÜİK önünde protesto: Bu bir rakam kavgası değil, ekmek kavgası!

“Bu adaletsiz düzeni değiştirmek için yan yana, omuz omuza olmaya, sendikalı olmaya, DİSK’li olmaya çağırıyoruz”

Haziranda üreticinin enflasyonu yükseldi

TÜİK Haziran ayı üretici fiyatlarını açıkladı. Buna göre haziranda üretici fiyatlar aylık yüzde 2,46 olurken, aylık bazda yüzde 24,45 oldu.