Türkiye’de her 5 çocuktan 1’i fazla kilolu

Çocuk Obezitesiyle Mücadelede Örnek Bir Başarı Hikayesi: Mahmut Baloğlu Kilolarından Kurtuldu

Ülkemizde obezite sorunu her geçen gün artarken, Ankara’da yaşayan lise öğrencisi Mahmut Baloğlu, sağlıklı bir yaşam için önemli bir adım attı. Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Çocuk Obezite Merkezi’ne 6 ay önce başvuran Baloğlu, çocukluğundan itibaren kilo problemi yaşadığını belirtiyor. Fast food tarzı ve abur cubur içeren paketli yiyeceklerle beslenen Baloğlu, hareketsiz yaşamının da etkisiyle zamanla kilo almaya başladı. Ancak kararlı bir şekilde hayatına yön veren Baloğlu, 6 ayda 30 kilo vererek 163 kilodan 133 kiloya düşmeyi başardı.

Mahmut Baloğlu’nun verdiği röportajda, yanlış beslenme alışkanlıkları ve hareketsiz yaşamın kilo alımına yol açtığını ifade ediyor. Ailesinin de desteğiyle sağlıklı beslenmeye ve düzenli egzersiz yapmaya başlayan Baloğlu, kilo vermeye başladıkça hayat kalitesinin arttığını vurguluyor. Kendi yaşadığı deneyimi paylaşarak obeziteyle mücadele eden yaşıtlarına da ilham olmayı hedefleyen Baloğlu, ideal kilosuna ulaşmak için kararlı bir şekilde yoluna devam ediyor.

‘Hareketsiz Yaşam ve Obezite İlişkisi’

Bilkent Şehir Hastanesi Çocuk Hastanesi Çocuk Obezite Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Mehmet Boyraz ise obezite konusunda dikkat çeken açıklamalarda bulunuyor. Gelişmekte olan ve bazı gelişmiş ülkelerde obezitenin artmasında paketli yiyeceklere kolay ulaşım ve hareketsiz yaşamın payının büyük olduğunu belirten Prof. Dr. Boyraz, sağlıklı beslenme ve düzenli egzersizin obeziteyle mücadelede önemli olduğunu vurguluyor. Özellikle çocuklarda obeziteye yol açan gereksiz kalori alımı ve hareketsiz yaşamın önüne geçilmesi gerektiğini söylüyor.

‘Sağlıklı Beslenme ve Spor Ön Planda Olmalı’

Prof. Dr. Boyraz, obezitenin genellikle dışarıdan gereksiz kalori alımıyla başladığını belirtiyor. Ailelerin rolünün büyük olduğunu söyleyen Boyraz, çocukları sağlıklı beslenmeye teşvik etmenin ve düzenli olarak spor yapmalarını sağlamanın önemli olduğunu dile getiriyor. Özellikle abur cubur, şekerli yiyecekler ve paketli gıdalardan kaçınılması gerektiğini vurguluyor. Çocukların hareketli bir yaşam sürmelerini teşvik etmenin obeziteyle savaşta önemli bir adım olduğunu belirtiyor.

‘Çocukluk Obezitesi ve Sağlık Riskleri’

Çocuklarda obezitenin ileriki yaşlarda birçok sağlık sorununa yol açabileceğini belirten Prof. Dr. Boyraz, obezitenin önlenmesinin önemine değiniyor. Ailelerin çocuklarına sağlıklı beslenme alışkanlıklarını kazandırmaları gerektiğini söyleyen Boyraz, hareketsiz yaşamın obeziteyi tetiklediğini vurguluyor. Beslenme alışkanlıklarının yanı sıra düzenli egzersizin obezitenin önlenmesinde önemli bir rol oynadığını ifade ediyor.

Related Posts

CHP’den aile hekimliği uygulamasına tepki: Hastanın gitmediği muayenenin bedeli hekime kesiliyor

CHP’den aile hekimliği uygulamasına tepki: Hastanın gitmediği muayenenin bedeli hekime kesiliyor

Dubai çikolatasından çıkanlar şoke etti! 6 yaşındaki çocuk nefessiz kaldı

Diyarbakır’da Dubai çikolatası can alıyordu. Çikolatayı yiyen 6 yaşındaki çocuk ölümden döndü.

MHRS’de tepki çeken uygulama kaldırıldı

Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu, girişimleri ve kamuoyunun tepkisi sonrasında Merkezi Hekim Randevu Sistemi’ndeki “evli/evli olmayan” ayrımının kaldırıldığını duyurdu.

Yağlanma, kepek, kaşıntı, dökülme! Saç derisi detoksu nasıl yapılır?

Sağlıklı saçlar, sağlıklı bir saç derisiyle başlar. Günlük yaşamın koşuşturması, çevresel kirlilik, kullanılan ürünlerin kalıntıları ve bazen farkında olmadan yaptığımız hatalar… Hepsi saç derimizin doğal dengesini bozabiliyor. Bu dengesizlik zamanla yağlanma, kepek, kaşıntı ve hatta saç dökülmesi gibi sorunlara yol açabiliyor. Peki ne yapmalı?

Türkiye MS Derneği, MS’in az bilinen yönlerine yapay zekâyla ışık tuttu

Her yıl 30 Mayıs, “Dünya Multipl Skleroz (MS) Günü” olarak anılıyor. Bu sene Türkiye MS Derneği, Dünya MS Günü öncesinde, 27 Mayıs Salı günü basın toplantısı düzenledi. Merck Türkiye’nin desteğiyle gerçekleşen toplantıda, MS belirtileri “MSafeler” temalı yapay zekâ destekli eserlerle anlatıldı. Toplantıya Türkiye Multipl Skleroz Derneği Başkanı Doç. Dr. Melih Tütüncü ve Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serkan Demir konuşmacı olarak katıldılar. 

Keneden ölümler için ‘mRNA aşısı’ umut olabilir mi?

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Dr. İlhan Çetin yaz aylarında ölümlere yol açan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı konusunda ilk yapılan klasik aşı denemelerinin yetersiz kaldığını belirterek, “Ancak şu anda üretilmeye çalışılan aşılar, mRNA teknolojisiyle üretildiği için etkisinin çok yüksek olduğunu görüyoruz. İnşallah insan üzerindeki değerlendirmelerde böyle çıkarsa çok daha etkili olacaktır” dedi.